Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez małego słodkiego co nieco. Odrobina łakoci do Pysznej Kawusi, słodki deser, czy energetyczne pyszne śniadanie to tylko niektóre momenty dnia, gdy pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty i cukrowej przyjemności. Jednak każdy, kto rozsądnie podchodzi do żywienia, jest świadomy, że cukier nie powinien stanowić [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
Chmiel to znana wszystkim roślina, która od wieków odgrywa kluczową rolę w sztuce warzenia piwa, nieustannie zdobywając serca miłośników tego trunku na całym świecie. Nie tylko dodaje ona charakterystycznego aromatu i goryczki, ale również ma ona szereg innych właściwości. Właśnie, chmiel to nie tylko składnik piwa! Posiada on wiele potencjalnych [...]
O ile nie jesteś zagorzałym fanem niskich temperatur, zima może okazać się trudnym okresem (jak dla większości z nas). Grudzień jest miesiącem, w którym człowiek ma sporo na głowie. Święta, realizacja obowiązków z nimi związanymi, planowanie sylwestra, później następują miesiące zimne i nieprzyjemne.
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
Istnieje wiele substancji, które mogą mieć wpływ na osiągi kolarza, pływaka, maratończyka czy sprintera. Wśród najbardziej znanych znajdują się kreatyna, beta-alanina, wodorowęglan sodu i węglowodany. Te ostatnie są szczególnie ważne, jeśli kontynuuje się pracę dłużej niż 60 minut. W cytowanym eksperymencie najbardziej rzuca się w oczy wpływ [...]
Choroba Parkinsona i inne parkinsonizmy należą do najczęstszych po chorobie Alzheimera chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Choroba Parkinsona charakteryzuje np. spowolnieniem ruchów, drżeniem, zaburzeniami postawy, sztywnością mięśni. Podsumowanie i wnioski Wyniki badania wskazują, że większe spożycie kawy i/lub kofeiny z innych źródeł [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
Masło orzechowe albo się kocha, albo nienawidzi. Zdecydowanie więcej jest jednak zwolenników. Jest to niesamowicie pyszna przekąska lub dodatek do wielu dań takich jak owsianki, omlety, jogurty i wiele innych. Na szczególną uwagę zasługuje produkt z ALLNUTRITION - odtłuszczone masło orzechowe... w proszku! W pierwszej chwili byłam dość sceptycznie [...]
[...] nasycone 7,2 g) Węglowodany 17 g (w tym cukry 8,6 g) Błonnik 6,9 g Białko 21 g Sól 2,5 g Kabanosy 3 ziarna to dobra alternatywa dla wegetarian i wegan. Nie zawierają konserwantów ani glutenu, ale uważać za to powinni alergicy, ponieważ mogą mieć śladowe ilości orzechów. Gdzie kupić: większość sklepów spożywczych Cena: 3-4 zł (wersja GO! 40 g)
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety na świecie i nie powinno to dziwić. Wpływa na przyrosty mocy, wytrzymałości czy siły, szczególnie u osób, które unikają lub nie jedzą mięsa. Naukowcy opublikowali 26 lutego 2022 r. metaanalizę badań i utknęli w … kreatynowym paradoksie. Uwzględniono 23 badania dotyczące 240 uczestników [...]
W XXI wieku łatwo dostępne stały się suplementy z kolagenem, nawet w postaci tabletek musujących. Starzenie się skóry stało się powracającym problemem nawet dla młodych ludzi, głównie ze względu na wydłużenie oczekiwanej długości życia (poza USA, gdzie obecnie obserwuje się tendencję spadkową, czyli przewidywana długość życia się skróciła). Jaką [...]
[...] kawy białej. Na rynku jest całe mnóstwo alternatyw dla mleka krowiego, zatem taką wegańską kawę zrobisz sobie w domu sam. Nawet idąc do kawiarni, zazwyczaj masz wybór. W sklepach można też znaleźć kawy na zimno, które są zapakowane w kubeczek, do którego wbijamy słomkę. Zazwyczaj są słodkie, z dodatkiem jakiegoś syropu. Nic zatem dziwnego, że [...]
Wege pasta w stylu indyjskim z serii Vemondo to połączenie smaków wytrawnych pochodzących z marchwi, soczewicy i pasternaku ze słodką nutą ananasa. Kuchnia indyjska charakteryzuje się zdecydowanymi smakami, intensywnymi aromatami i bogactwem przypraw. Bardzo często łączy się też mięso z ananasem i curry i właśnie do tych smaków miała nawiązać [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
Pandemia COVID-19 drastycznie wpłynęła na nasze życie ludzkie, gdyż cechuje ją nieprzewidywalna zachorowalność i śmiertelność pacjentów, jednocześnie znacząco obciąża ona systemy opieki zdrowotnej na całym świecie. Komentarz Od myszy do ludzi daleka droga, więc wcale nie jest pewne, iż kannabidiol zadziała tak samo u człowieka. Raczej nie [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Obecna sytuacja sprawia, że czujemy się zmartwieni, pełni lęku i niepewni przyszłości. Kiedy pojawiają się kolejne ograniczenia, a pogoda nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, czujemy się przytłoczeni, osłabieni i bardziej podatni na złe emocje. Niepewność, z którą musimy się mierzyć każdego dnia, powoduje narastanie w nas negatywnych emocji. [...]
Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]